Πέμπτη 18 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επίθεση σε στεριά και θάλασσα

Η σαρωτική επιδρομή που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα επιτελεία της ΕΕ και των κομμάτων της ολιγαρχίας στην Ελλάδα, σε βάρος των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, αφορά συνολικά τους εργαζόμενους στεριάς και θάλασσας. Η σειρήνα του κινδύνου ηχεί για όλους. Οι ναυτεργάτες το γνωρίζουν καλά. Οι εφοπλιστές, θέλοντας να διαφυλάξουν την τρελή κερδοφορία τους από την κρίση, επιδιώκουν να ξεριζώσουν κάθε ναυτεργατικό δικαίωμα που έχει απομείνει όρθιο. Εχουν φτάσει στο σημείο να παραβιάζουν ακόμα και το αυτονόητο, την καταβολή των μισθών. Σκληρή μάχη δίνουν κάθε τόσο οι ναυτεργάτες με τις ταξικές δυνάμεις στο ναυτεργατικό κίνημα, για να καταβάλλονται τα λεφτά τους.

Με αέρα στα πανιά τους από την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι εφοπλιστές εντείνουν την επίθεση, απειλώντας ευθέως και τους νησιώτες. Η επιστολή που έστειλαν πρόσφατα προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και την ΠΝΟ είναι αποκαλυπτική. Αξιώνουν να καταργηθεί η 10μηνη υποχρεωτική δρομολόγηση των ακτοπλοϊκών πλοίων. Δηλαδή, να τα δρομολογούν όποτε και για όσο διάστημα αυτοί θέλουν, που σημαίνει ακόμα χειρότερο εφιάλτη από αυτόν που ζουν, ήδη, οι νησιώτες με την αυθαίρετη ακινητοποίηση 44 πλοίων. Ζητούν, ακόμα, οι μισθοί των ναυτεργατών να επιδοτούνται από το κράτος όσο θα είναι ακινητοποιημένα τα καράβια! Ο,τι, δηλαδή, αξιώνουν και οι εργοδότες της στεριάς, που προτείνουν η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας να συνδυαστεί με κάλυψη από τον ΟΑΕΔ των μεροκάματων που θα χάνει ο εργαζόμενος τις μέρες που δε θα δουλεύει.

Οι νέες αξιώσεις που προβάλλουν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές έρχονται να προστεθούν σε αυτές που έχουν ήδη διατυπώσει, όπως η ναυτολόγηση ενός μικρού αριθμού Ελλήνων ναυτεργατών (δηλαδή, ναυτεργατών που θα έχουν στοιχειώδη συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα) και από εκεί και πέρα ο εφοπλιστής να μπορεί να ναυτολογεί ναυτεργάτες χαμηλόμισθους, χωρίς κανένα δικαίωμα. Η πρόκληση είναι τεράστια. Εκφράζουν αυτές τις απαιτήσεις την ίδια στιγμή, που, ακόμα και σε περίοδο κρίσης, οι εταιρείες τους καταγράφουν κέρδη και από πάνω η κυβέρνηση της ΝΔ τους «ταΐζει» με εκατοντάδες εκατομμύρια ζεστό χρήμα με την «πατέντα» των λεγόμενων άγονων γραμμών. Αδιάψευστος μάρτυρας, οι ισολογισμοί τους για το 2008 και τα 107 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ που θα βάλουν στην τσέπη κατά την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο.

Σε αυτά ακριβώς καλούνται να απαντήσουν οι ναυτεργάτες, σε κοινό μέτωπο με τους συναδέλφους τους στη στεριά. Με τους αγώνες τους και μπροστάρηδες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, καταφέρνουν αυτές τις μέρες να επιβάλουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Ομως, οι αγώνες πρέπει να πάνε παραπέρα. Το σύνθημα από τα δύο σωματεία έχει δοθεί: «Καλούμε τους ναυτεργάτες σε οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων να απαντήσουμε με πολύμορφους αγώνες και απεργιακούς αγώνες (...) να ενισχύσουμε τις ταξικές δυνάμεις, την ταξική πάλη και στο ναυτεργατικό κίνημα για να ανοίξει ο δρόμος προς όφελος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων». Είναι επιτακτική ανάγκη από τις εξελίξεις αυτό το κάλεσμα να πιάσει τόπο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ